15.- Posta en marxa de l'estudi 2021-23 sobre la identitat comunitària i participació ciutadana al Priorat i a la ciutat de Tarragona.-
ESTÀ OBERTA LA FITXA TÈCNICA DE LA INVESTIGACIÓ-ACCIÓ SOLIDÂRIA.- ÉS PROVISIONAL
Tesi Cooppel per la Pau, 2023
1.- Pla:
1.1.- Mòbil en la cooperació local, territorial i internacional i per la Pau
1.2.- Causa: Construir la Pau en la Ment de les Persones (UNESCO) i construir un món millor ODS 2030 Nacions Unides. Denominació: Causa Internacional Cooppel per la Pau El Priorat- Tarragona-Catalunya- Andorra.
1.3.- Hipòtesi de la Investigació-acció:
Si la ciutadania ens impliquem tal qual amb els nostres recursos, amb la ment oberta, amb l'actitud disponible a millorar la convivència, la igualtat i l'equitat de les persones i a protegir la natura, a participar en la transició ecològica, a resoldre i a prevenir les nostres qüestions, a divertir-nos sense molestar, a descansar i delectar de la natura, el silenci i el paisatge, a cooperar amb pressupost zero euros amb costos simbòlics i accessibles i amb l'ús de les noves tecnologies en la comunicació digital, construirem la comarca única, original, singular i digne de ser visitada i ser habitada en els reptes del segle XXI.
1.4.- Com ho farem?
TeSIS: Tesi estudi Servei Intestigació-acció Solidària sobre les estratègies de suport tècnic holístic educatiu d'empoderament relacional a les persones i a les seves famílies.
http://cv.uoc.edu/moduls/UW_10000_01100/web/m00/main/def3244.html
https://es.wikipedia.org/wiki/Investigaci%C3%B3n-acci%C3%B3n
Les competències bàsiques de la ciutadania les hem escollit segons el Disseny Universal dels Aprenentatges, l'estudi psicopedagògic 1985-2020 i l'experiència de quasi 45 anys en activisme cultural i social, són:
- La conversa activa i la lectura compartida entre iguals C@LC
- L'aprenentatge mental a aprendre a aprendre entre iguals, en la cooperació en els processos mentals, afectius i socials en pràctiques d'entrenaments lúdics: Cooppel.
- La mediació universal entre iguals cap a l'autonomia comunitària i l'empoderament personal i col·lectiu en la negociació justa. +JuST.
2.- Dos programes d'Investigació-acció Solidària un en el Priorat i l'altra en la ciutat de Tarragona.
Oberts a Catalunya, a Andorra i a tot arreu.
A Andorra iniciat en febrer de 2017 i suspès el 13 de març de 2020.
A Tarragona des del 2007 i al Priorat des de 2008 amb adaptacions telemàtiques i presencials microsocials des del 13 de març de 2020.
Seguim de moment amb els dos programes: El Priorat (EP) i Ciutat de Tarragona (CdT).-
La potenciació de la participació, de la mediació ciutadana (+JuST) i el foment de la conversa (C@LC) i l'aprendre a aprendre amb el autocontrol mental (Cooppel). Són tres tesines dins d'una tesi general en estratègies en construir la pau en la ment de les persones i per un món millor.
Cooppel: Com desenvolupem el talent del seny i del sentit comú cooperatiu mental personal i social.
A.- Marc teòric:
Basat en el marc conceptual i els pricipis científics, filosòfics i ètics de l'estudi psicològic del talent del Dr. Mn. Joan Baptista Manyà. La NeuroCiència. Els dilemes de Kohlberg i el dol E. Kubler Ross, les Intel·ligències Múltiples, la Intel·ligència Emocional, l'Anàlisi Transaccional http://www.cop.es/colegiados/MU00024/teoria.html, Investigació-Acció i Pràctica Reflexiva, Imaginació de Kieran Egan, Tècniques de la PNL i l'Argumentació en els comentaris de cooperació mental de J.M. Ferran. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5614093
B.- Personal.
Obert a tota la ciutadania amb persones expertes orientadores i assessores en temes clau per a la convivència, la igualtat i l'equitat de les persones i de la Natura del Priorat:
1.- Temes clau:
Salut, seguretat, protecció civil, educació, cultura, ciència i les aplicacions del pensament científic en el dia a dia, protecció de la natura, Igualtat i Equitat en les Persones, transició ecològica, ODS 2030 etc.
2.- Persones ponents que així les valorem i estan disponibles per l'experiència, oberts a sumar més persones voluntàries:
- Na Maria Rosa Llurba i na Rosa Casas expertes en Igualtat i en Equitat de les Persones.
- En Miquel Biarnès, expert en remeis naturals i salut,
- En Jaume Oliver en observació del cel (astronomia del Priorat), sense contaminació atmosfèrica ni lumínica. https://www.instagram.com/astrotorroja https://www.facebook.com/ASTROTORROJA-134117616659102/
- En Josep Ferré, en observació del paisatge paleontològic del Priorat.
- En Pere Pallejà, promotor REDICAT del Priorat, la protecció de les abelles.
- Na Gemma Roca, en sensibilització i protecció dels boscos del Priorat
- Maria del Carme Gené, biògrafa i filla de l'escultor reusenc. La ruta Modest Gené al Priorat: Cornudella de Montsant, Poboleda, Porrera, La Vilella Alta, Margalef de Montsant i Marçà.
- Jordi Freixa, cantant conegut per "Jordi Català", oferim el concert Cooppel per la Pau al Priorat i la presentació del seu darrer llibre sobre música, cançons i dites del Priorat i a Catalunya.
- Pilar Garriga, escriptora, autora de "Un estiu al Priorat" ofereix la xerrada " El Priorat i la literatura viscuda", recentment ha escrit "Un estiu al Delta", de literatura d'espais protegits.
- Maria Elena Morató, gestora de l'Arxiu Morató Aragonès de Cornudella de Montsant https://arxiumoratoaragones.blogspot.com/
- En J.M. Ferran, investigació-acció solidària psicopedagògica i social Cooppel. Dret a l'educació i el suport tècnic educatiu a les famílies.
Associacions adherides o promotores de moment:
Ceradai del Priorat (1989), Vida Creixent del Priorat (2012),
Centre d'Estudis del Priorat (2003), https://centreestudisdelpriorat.blogspot.com/
Associació Micològica del Priorat, https://www.facebook.com/groups/399015907410561/
Amb el suport de recursos culturals com "PriOreM PrioRaT"(2008), http://www.radiofalset.cat/index.php/programes/programes-en-emissio/40-priorem-priorat
Cercle Pare Fra Pere Perelló de Cabacés (2020), Cercle Amistat Ruta de l'Escultor Modest Gené al Priorat (2020), Causa Cooppel per la Pau al Priorat (2014).
Més info clica a sota:
https://dretsiresponsabilitatssompriorat.blogspot.com/2020/12/en-marxa-el-forum-drets-humans-i-de-la.html
- Fem difusió del recursos per la lectura compartida de Cristianisme i Justícia https://www.cristianismeijusticia.net/, de Justícia i Pau de Barcelona sobre ecologia http://www.justiciaipau.org/ecoparroquies/, de les Nacions Unides ODS 2030 https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/ i de la UNESCO https://es.unesco.org/. Els recursos eco-parròquies són aplicables en parròquies, en associacions, en programes de ràdio, en famílies i en colles de famílies.
Què és la investigació-acció solidària en psicopedagogia i social Cooppel?
La investigació-acció: Correspon a la investigació qualitativa orientada al canvi, a la transformació social amb la inclusió de totes les persones i les seves iniciatives i a la emancipació humana i queda emmarcada conceptualment en la teoria crítica. Tot el plantejament és d'accés lliure
3.- Projectes en marxa.-
3.1.- Priorat
Fòrum Drets Humans i de la Natura del Priorat
"""DReTS)))...del Priorat, amb convocatòries de certamens, trobades, parlaments i congressos.
La comarca és candidata a Patrimoni del Paisatge. Està formada per 23 municipis. https://www.agendapriorat.cat/per-poble https://www.turismepriorat.org/ca/municipis
https://www.dipta.cat/ca/comarques/el-priorat
Entre ells hi ha unes distàncies entre dos a uns deu quilòmetres (?). En una extensió aproximada com el Principat d'Andorra.
Hi ha una Biblioteca municipal i comarcal "Salvador Estrem i Fa" a Falset i alguns municipis tenen biblioteca municipal i museus. Falset amb l'Arxiu Comarcal i una emissora de ràdio participativa i col·laborativa: Ràdio Falset.
El Priorat té el territori entre dos bisbats: el de Tarragona i el de Tortosa. Hi han cinc Zones Escolars Rurals. https://serveiseducatius.xtec.cat/priorat/comunitat/centres-educatius/
3.2.- Ciutat de Tarragona
Dia Anual Local Tarragoní Cooppel des de 2012 i Xarxa Tarragonina de Persones i Entitats a favor de la Participació Ciutadana i de la Convivència Democràtica Activa (Coopperis, des de 2011). Ara estem en el debat polític i social del nou reglament municipal sobre Consell de Districtes i de Pressupostos Participatius.
La ciutat és Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2000. Té projectats cinc grans districtes: Ponent, Llevant, Nord, Centre i Eixample. Existeixen barris consolidats en identitat i en associacions veïnals. Hi ha molta dispersió i diversitat. Existeixen tres federacions veïnals: Ponent, Segle XXI (Nord, Eixample i Centre) i Llevant.
Hi ha una biblioteca pública de la Generalitat al centre i una biblioteca municipal a "Torreforta", un Arxiu Comarcal i un Arxiu Municipal. Una emissora municipal de ràdio participativa i col·laborativa: Ràdio sant Pere i sant Pau, emissora municipal.
A Tarragona tenim el Fòrum Tàrraco Cooppel https://tarracooppel.blogspot.com/
4.- Preguntes clau: La identitat personal i col·lectiva i la participació ciutadana.-
En què ens identifiquem? com ocupem el temps lliurement i en compromís
http://www.cop.es/colegiados/MU00024/et.htm
On vivim: Ciutat, poble, barri, carrer, casa, família.
Altres identificacions: persones, clubs, associacions, esports, pràctiques, etc.
La nostra identitat i les nostres creences ens determinen en les actituds i en les disponibilitats en la participació ciutadana i cívica?
Com podem ajudar de cara a la construcció de la nostra identitat el més justa possible?
La identitat de comarca del Priorat. Com podem fomentar-la entre tota la comunitat comarcal?
Coordinació per Josep Maria Ferran i Torrent i els que es vagin sumant.
Amb les 22 raons associatives de 16 entitats entre les 11 amb personalitat jurídica reconeguda i les 5 de la legitima iniciativa solidària, una amb reconeixement al Parlament de Catalunya com a interès públic.
https://www.facebook.com/josepmaria.ferrantorrent/posts/10216869403384507
També puc donar raó de:
http://www.territoriscreatius.cat/usuarios/detall/162/josep-maria-ferran-i-torrent/
i un consell assessor, orientador i de presidències honorífiques a actes puntuals de 20 persones qualificades i acreditades que donen o han donat suport moral a la Causa. La llista està oberta a més persones que es vulguin sumar.
5.- Fonts, bibliografia o punts de consulta sobre estudis sobre la identitat i la participació ciutadana.-
https://ddd.uab.cat/pub/tesis/2016/hdl_10803_384235/evp1de1.pdf
http://habitat.aq.upm.es/aciudad/lista_1.html
https://tesisenred.net/bitstream/handle/10803/129897/IBG_TESIS.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Amb la nostra adhesió:
A la crida construir la Pau en la nostra Ment de la UNESCO https://es.unesco.org/
Als ODS 2030 de les Nacions Unides https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/
Amb el suport de la consultoria de:
https://www.womenworldplatform.com/es/inicio
https://www.justiciaipau.org/inici
http://www.xcd.cat/2020/07/10/manual-dels-ods-guia-dentitats-de-cooperacio-i-medi-ambient/
Contacte
What's 619 79 39 69
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada