2.- Les primeres reunions telemàtiques de 2020, les arrels del 2021 de DReTSxPriorat.-

1.- Ens retrobem en el taller Herbes-Redicat.

2.- Les dues primeres reunions obertes i les tres trobades:

DReTS del Priorat                       Drets Humans i de la Natura del Priorat

01.- Reunió Telemàtica (RT) 01    Àmbit de la natura i de la salut.  Grup Taller d’Herbes       

Paraules clau.- Observatori de les notícies i del comportament, moviment de la ciutadania de contacte, conscienciació i sensibilització i acolliment de persones, corrent de crítica, d’opinió i de solucions i millores amb pressupost zero euros, plataforma per objectius, fòrum de trobada, observatori dels Drets Humans i de la Natura.

Reunió telemàtica MEET

Núm. 01 de Drets de la Natura, dia 03 de novembre a les 20,30.  Finalitza  21,45 hores.-

Informació general de la iniciativa del Fòrum dels Drets Humans i de la Natura.

J.M. Ferran exposa el motiu de la reunió.

El Fòrum dels Drets Humans i de la Natura neix com una necessitat a partir de la situació actual deguda a la pandèmia, amb la trajectòria del programa mensual de ràdio “PriOreM PrioRaT” de ràdio Falset des del 25 d’octubre de 2008 fins l’actualitat i com a impulsors culturals de l’agenda del Priorat des de la seva creació en el 2015.

L’objectiu és apropar-se a les persones, amb recursos digitals gratuïts, escoltar-les i exposar iniciatives de la mateixa ciutadania amb cost zero euros en el plantejament i que les persones decideixin si després volen associar-se, subscriure’s, iniciar accions,... amb la informació dels ajuts oficials i institucionals així com l’empoderament que suposa l’ajuda entre nosaltres des de la solidaritat i el voluntariat, com per exemple les xarxes solidàries, les costureres del priorat, etc,

Cal construir la identitat de comarca entre tots des de les virtuts que som una comarca de descans, oci i diversió, sense molestar als altres tot al contrari en l’actitud d’ajuda entre uns i els altres.

Les tasques de la plataforma és informar, escoltar i compartir objectius, apropar-se, contactar, acollir i acompanyar a les persones siguin residents permanents, temporals, visitants periòdics o esporàdics.

En un principi hi ha tres vessants:  

1.- Els Drets Humans per la Igualtat i Equitat de les persones, 2.- Els Drets Humans de la Convivència i del clima de descans i diversió i 3.- Els Drets de Protecció de la Natura i la seva difusió a favor de la salut de les persones i els seus beneficis en l’ecosistema del Priorat.

En aquest sentit es tracta de sumar iniciatives i sinergies, estar ben informats, tenir coneixements dels protocols davant problemes i conflictes, a més de donar suport motivacional a les persones i a les seves famílies.

La campanya està oberta a totes les persones i a totes les entitats que tinguin un dels objectius conèixer els Drets i deures, identificar necessitats i interessos i amb empoderament cercar solucions amb el diàleg i la negociació, a partir de facilitar informació i contactes que en poden donar raó, com també exemples o testimonis de resolució.

Pere Pallejà exposa la iniciativa REDICAT de els abelles i espais locals de les herbes medicinals,

Ara tenim la iniciativa de les abelles que és un tema de l’agricultura, de l’ensenyament però també de tota la ciutadania. Generar una bona actitud davant les abelles i formes de protecció àgils i competents és també una qüestió clau de  Drets de la Natura.

Cada persona amb projecte públic o entitat pot sumar-se al Fòrum i constar en els mitjans de difusió i de comunicació del mateix, sigui radiofònica, digital segons es convingui.

-       Estratègia del Fòrum Drets Humans i de la Natura i relació de contactes i expressió d’estar disponibles a la col·laboració amb:

Contactes i informació d’actes a les entitats, associacions i ajuntaments per pregons digitals i en veu alta de la comarca. Amb les alcaldies i les regidories relacionades amb el Fòrum.

Contactes i informació a les persones de l’organigrama polític del Consell Comarcal del Priorat.
Contactes i informació amb l’organigrama professional del Consell Comarcal del Priorat i de la Generalitat de Catalunya, com dels recursos municipals: oficines d’atenció, biblioteca municipal i comarcal Salvador Estrem i Fa.

Contacte i informació amb ORC Mossos d’Esquadra i Jutjat de Primera Instrucció de Falset.

Assistència a la reunió d’avui.-

En aquesta reunió ha estat un primer contacte hi han participat més sobre l’interès de la natura i la salut:

Relació d’assistents:        
Gemma Roca- Masroig. Voluntària sensibilització dels boscos. DV Serveis.

Anton Vidal Inglés- Falset. President del Centre d’Estudis Falsetans.

Juan Luís Quintana- Marçà. Pintor i recercador de la natura.

Pere Pallejà- Falset- el Molar. Iniciativa REDICAT de les abelles.

Miquel Biarnès. Herbes i remeis naturals. Campanya sobre el Timó.

J.M. Ferran, professional de la Justícia.

Total: 6

-       Acords:

Es fa un debat i es fan diverses preguntes i aportacions i es queda com a resum amb aquests acords:

1.- Cada primer dimecres de mes a les 20,30 reunió del Fòrum Drets Humans i de la Natura. Propera reunió telemàtica el dimecres dia 2 de desembre de 2020 a les 20,30 hores. Es farà uns dies abans un Ordre del Dia.

2.- Es mirarà de fer més àgils les reunions, ideal 45 minuts, màxim una hora.

3.- Es proposa crear referents en grups sobre el tema en Facebook i What’s

4.- Pere Pallejà i J.M. Ferran presentaran el Fòrum i la iniciativa REDICAT al Consell Comarcal dins de l’organigrama de president, sots-presidents i conselleries.

5.- Cada persona i entitat com per exemple Anton Vidal es pot fer difusió entre els seus socis i sòcies i remarca que el referent és JM. Ferran, al qual se li respon que de moments soc el referent però la iniciativa és de totes les persones i de totes les entitats que ja portem des de 2015 treballant en aquesta línia, el que ha passat és que la pandèmia a fet madurar més i posar-se en acció ja fa més de cinc mesos.

Es dona les gràcies a tots els assistents i per la seva rica participació.

Fins a la propera reunió telemàtica.

 

-       Eines en el dia d’avui 04-11-20 per a l’apropament i el contacte a les persones del Fòrum Drets Humans i de la Natura:

Agenda del Priorat, des de 2015.-  Drets Humans i de la Natura de l’agenda del Priorat del Consell Comarcal del Priorat

http://www.radiofalset.cat/index.php/programes/programes-en-emissio/40-priorem-priorat

Ràdio Falset.-

-       Programa mensual “PriOreM PrioRaT” de ràdio Falset. Sobre el Fòrum dels Drets Humans i de la Natura. Des de 2008.

http://www.radiofalset.cat/index.php/programes/programes-en-emissio/40-priorem-priorat

-       Sobre Remeis Naturals http://www.radiofalset.cat/index.php/programes/programes-en-emissio/124-herbes-remeieres/12506-herbes-remeieres

Campanya digital oberta i permanent . Pel curs 2021-22 campanya en format paper de cartells amb QR per als municipis i fora de la comarca.

Grup Facebook de Drets Humans i de la Natura en vinculació de links amb altres persones i entitats així com links d’iniciatives.

https://www.facebook.com/groups/276935473656004

Xarxa de WhatsApp  per interessos i per necessitats de les persones i entitats de la comarca com de fora, per a motivar quan sigui possible la seva visita turística sostenible.

##########################################################################

Entitats i iniciatives en suma operativa al Fòrum Drets Humans i de la Natura del Priorat.

-       Oferta per a la producció de cartells i la revista la Portadora.-

Pressupost Centre d’Estudis del Priorat CEP  2021      2.500 euros    Revista La Portadora

Campanya cartells 2021-22       500 euros  Drets Humans i de la Natura del Priorat.

 

-       Previsions 2020-2022.-

La pandèmia i les mesures sanitàries està previsible que estiguem uns dos anys i per tant cal que ens adaptem a la nova normalitat i reinventem formes de cultura d’acord a les mesures preventives legals i les que també es poden fer com mesures per reforçar les defenses i la immunitat del cos, així com atencions de suport emocional, afectiu i motivacional. Ens hem de posar es piles amb carrega solidària i de voluntariat.

 


RT 02 Preparatòria   02-XII-20 Es comunica que al Priorat hi ha hagut una fallida d’internet a nivell comarcal

1.- Es proposa el canvi de data degut a la fallida tecnològica avui al Priorat.

El proper dimecres dia 09 de desembre a les 20,30 hores reunió telemàtica del Fòrum Drets Humans i de la Natura, la invitació és aquesta. Es podrà accedir deu minuts abans.

https://meet.google.com/xds-ojnz-smn

Més info:

https://www.agendapriorat.cat/activitat/reuni%C3%B3-del-f%C3%B2rum-drets-humans-i-de-la-natura-del-priorat

2.- Es manté el punt de trobada digital per a saludar-se a les persones que hi poden assistir a la fi de preparar la reunió de cara el proper dimecres, ajornar la reunió és el més correcte però desconvocar la trobada es podria perdre l’ocasió preparatòria:

Avui dia 2 de desembre en petit comitè han participat de cara a la preparació de la reunió general propera na Maria Rosa Llurba, experta en violència de gènere, n'Eva Mata diputada, en Carlos Brull, alcalde de Falset, en Miquel Biarnès, expert en remeis naturals, n'Antoni Ferran, expert en medi ambient i en J.M. Ferran, psicopedagog voluntari.

De cara a la reunió del dia 09 de desembre es fan les següents propostes:

Cal anar poc a poc, les persones han de ser les veritables protagonistes, important l’emprenedoria i l’ocupació de les dones en la comarca, hi ha formació professional a l’institut sobre cuidador/es i en el camp del vi i de l’oli, es tracta de tenir la màxima confiança amb el Fòrum Drets Humans i de la Natura del Priorat (DReTS) i arribar per mitjà de els associacions i els pregons digitals i en veu alta a la màxima població. Les persones són les que decideixen davant la invitació a iniciatives locals i comarcal. També es destaca l’aspecte d’intercomarcalitat en el moviment per la Igualtat.

Un dels reptes és fomentar la comunicació digital com reunions telemàtiques per estar a punt de sortir i de cara a la presencialitat després de la situació de pandèmia. Poc a poc es poden dur a terme o participa si hi ha existeixen en les Taules per la Igualtat, per la Convivència i per la Protecció de la Natura.

Microreunions i microdiscursos oberts a trobades telemàtiques més amplies per a trobar complicitats i plantejaments de grups i d’equips.

3.- S’informa de la reunió DALT[1] Cooppel a Tarragona, que enguany serà telemàtica i es demana que es faci difusió en els grups xats: Herbes, DReTS[2] i del Priorat.

 



[1] IX Dia Anual Local Tarragoní Cooppel des de 12-12-12. On participen els protagonistes del Programa Cooppel de Suport a les Famílies amb Menors d’Edat i s’explica com está en l’actualitat el Programa de cara en 2022 presentar-ho a la UNESCO, pel seu valor cultural, museístic, patrimonial i educatiu.

[2] DReTS:  Drets, Responsabilitats, empoderament, Transparència i Socialsensibilització dels reptes de Convivència, per la Igualtat i per la Natura del Fòrum Drets Humans i de la Natura del Priorat.




02.- Reunió Telemàtica Fòrum Drets Humans i de la Natura            Acta 09-12-20

https://www.agendapriorat.cat/activitat/reuni%C3%B3-del-f%C3%B2rum-drets-humans-i-de-la-natura-del-priorat

I.- Assistents (8):

-         Joan Maria Llorens, Alcover de l’associació Amics de les Abelles

-         Roger Grifoll, alcalde de “El Molar”

-         Joan Garcia Montagut, de Mora d’Ebre.

-         Miquel Biarnès, naturòpata, de Mora d'Ebre.

-         Pere Pallejà, associació Micològica del Priorat

-         Ferran Moreno Sala i Pere Lluis Barberà de Qualivida.

-         Anton Vidal, president Centre d’Estudis Falsetans

-         J.M. Ferran, investigador activista cultural

II.- Temes:

1.- Es fa l’exposició per part de J.M. Ferran de la iniciativa Fòrum Drets Humans i de la Natura, els seus àmbits, persones, entitats i recursos.

2.- Tot seguit en Joan Maria Llorens de l’associació Amics de les Abelles d’Alcover, exposa el REDICAT de protecció de  les abelles.

3.- Principals conceptes: Caixes nius, municipis emissors i receptors, s’hi porten les caixes nius, a favor de la pol·linització, cadena tròpic, lluita contra la vespa assassina asiàtica, s’intenta eliminar les molèsties i es salven les abelles. Persones, productors i fins hi tot els consistoris poden ser socis.

III.- Acords

S’acorda informar a la ciutadania i a les persones interessades per part del Fòrum “DReTS” i aquest les posarà en contacte amb Associació Amics de les Abelles.

Mes acords:

1.- Posar-se en contacte personal entre Pere i Ferran amb na Montserrat Castro de la Figuera, consellera de Medi Ambient i Ferran Mestres de Cabacés conseller d’Agricultura del Consell Comarcal del Priorat .en l’organigrama, que ara sembla que han canviat, ho preguntarem.

2.- En marxa un canal de comunicació digital “Fòrum Drets Humans i de la Natura del Priorat” (DReTS+Priorat) de persones, d’entitats i de recursos d’interès social, a ajuntaments, entitats i xarxes socials de la comarca, al peu dels enviaments es posarà el bloc de presentació que ara està en construcció

https://dretsiresponsabilitatssompriorat.blogspot.com/2020/12/en-marxa-el-forum-drets-humans-i-de-la.html

A més s’acorda en:

- Posar en marxa comunicats sota el logo “Fòrum Drets Humans i de la Natura”. Escriure als Ajuntaments recercant persones interessades en defensar les abelles i productores de la mel del Priorat en el REDICAT.

- S’informa que el proper programa mensual de PriOreM PrioRaT serà el dissabte dia 9 de gener de 2021 a les 11 hores del matí.

http://www.radiofalset.cat/index.php/programes/programes-en-emissio/40-priorem-priorat

- S’enviaran les comunicacions de les activitats telemàtiques de les entitats i de les persones adscrites al Fòrum obertes pel canal esmentat als municipis, sol·licitant que es facin comunicats en format pregó digital i en veu alta.

Altres qüestions:

3.- S’informa de l’acte telemàtic MEET del dia 11 de desembre que es presentarà el suport telemàtic a les famílies amb menors d’edat i escolaritzats a primària i a l’ESO, d’oferta també a la comarca del Priorat.

https://www.tarragona.cat/la-ciutat/agenda/2020/desembre/ix-dia-anual-local-cooppel-tarragoni

https://ponentcooppel.blogspot.com/2020/12/programa-cooppel-dajuda-i-de-suport.html

4.- El proper dia de reunió serà el dia 07 de gener, ja que el primer dimecres es festiu. Serà el telemàtica ZOOM pel dijous dia 07 de gener a les 20,30 hores, la prepararà en Miquel Biarnès i en farà la invitació. En aquesta reunió farem un resum de les dues anteriors i presentarem les iniciatives dels membres actius del Fòrum i donarem a conèixer la gravació a les xarxes socials.

5.- L’ordre del Dia de la reunió del gener es trobarà a l’agenda del Priorat en el Fòrum com a impulsor cultural.

https://www.agendapriorat.cat/activitat/reuni%C3%B3-del-f%C3%B2rum-de-drets-humans-i-de-la-natura-del-priorat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

80.- Entrevista amb en Josep Maria Cruset.-

83.- Preparem de cara al mes de juny una taula rodona sobre qualitat de vida a l'estiu.-

82.- UNA NOVA OPORTUNITAT 2024.- En preparació tres conferències Cooppel a la comarca.-